Tip I ve tip II alkoliklerin çocuklarındaki psikopatoloji - Akbaş, Seher; Tütüncü, Emel; Tamar, Müge; Coşkunol, Hakan; Kesikçi, Hande (Journal of Dependence, 2004)
Amaç: Bu çalışmada Tip I ve Tip II alkoliklerin çocuklarındaki psikopatolojiye bakılmıştır. Alkoliklerin çocuklarındaki psikopatolojinin babanın alkolizm tipi ve ek tanılarından etkilenmesi araştırılmıştır. Yöntem: Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Alkol Madde Bağımlılık Birimi’nde detoksifikasyon tedavileri tamamlanmış olan alkolik babalara Soyodemografik Veri Formu I, Michigan Alkolizm Tarama Testi (MATT) ve SCID-I uygulanmıştır. Elde edilen veriler ve Cloninger’in alkolizm tipolojisi göz önüne alınarak Alkol Madde Bağımlılık Birimi’nde yapılan değerlendirmelerle babaların alkolizm tipleri belirlenmiştir. Bu babaların 8-12 yaş çocukları ile DSM IV tanı kriterlerine göre psikiyatrik görüşme yapılmış ve çocuklara Sosyode-mografik Veri Formu II doldurulmuştur. Bulgular: Çalışma 25 Tip I alkolik ve 10 Tip II alkoliğin aynı sayılardaki 8-12 yaş grubu çocukları ile yapılmıştır. Çalışma sonunda babalardaki Tip I ve Tip II alkolizm ile çocuklarda psikiyatrik tanı alma arasında ilişki bulunmamıştır. Babanın alkolizm şiddeti ile çocuklardaki psikiyatrik tanı alma arasında ilişki saptanmamıştır. Babaların ek tanı alması ile çocuklardaki artmış psikopatoloji arasında ilişki bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızda alkoliklerin çocuklarının, ebeveynlerin ek psikiyatrik bozukluklarından etkilendiği bulunmuştur. Bu nedenle alkolik ebeveynlerdeki ek tanı varlığında, çocuklardaki psikopatoloji yönünden klinisyenler dikkatli olmalıdırlar.