Paket vücut sendromu - Alkan, Nevzat (Journal of Dependence, 2004)
Yasadışı uyuşturucu madde kaçakçılığı, gösterdikleri bütün mücadele çabalarına rağmen emniyet birimlerince tamamen önlenememektedir. Emniyet birimlerinin mücadele yöntemleri geliştikçe ve etkinlikleri artıkça, kaçakçılar da kaçakçılığı başarabilmek için kullandıkları metotları yenileri ile değiştirmektedirler. 1970’lerden itibaren uyuşturucu madde kaçakçılığında kullanılan yeni bir yöntem ortaya çıkmıştır. Bu yöntem ile uyuşturucu maddeler vücut boşlukları içerisinde taşınarak kaçırılmaktadır. En sık kullanılan vücut boşlukları ağızdan anüse dek gastrointestinal sistem, vagen ve bazı olgularda da kulaklar olup, en sık kokain olmak üzere bazen eroin ve ender olarak da esrar kaçakçılığı yapılan uyuşturucu maddelerdir. Söz konusu yöntemde taşıyıcı kişi ile ilgili ihbar olmadıkça veya davranışlarından şüphelenilmedikçe ya da taşıdığı uyuşturucu paketinden sızarak kişide zehirlenme belirtileri ortaya çıkmadıkça kaçakçılar yakalanamamaktadır. Vücuttaki paketlerin özellikle gastrointestinal sistemdeki enzimlerin tahribatı ile patlaması ya da geçirgen hale gelmesi sonucu kişide zehirlenme belirtileri ortaya çıkmaktadır. Bu durum literatürde Paket Vücut Sendromu (Body Packer Sendrome) olarak isimlendirilmektedir. Bu derlemede ilk olarak Paket Vücut Sendromu ile ilgili temel bilgiler verilecek, akabinde ise Paket Vücut Sendromlu ve yaşamakta olan olgularda izlenmesi gereken tedavi protokolünün prensipleri açıklanacaktır. Bu bölümü izleyen bölümde ise Paket Vücut Sendromlu ancak vefat etmiş kişilerde dikkat edilmesi gereken araştırmalar irdelenecek, o bölümü izleyen bölümde ise ülkemiz gazetelerinde konuyla ilgili yer almış olgu örnekleri sunulacaktır. Makalenin son bölümünde ise konu uyuşturucu madde kaçakçılığının güncel durumu göz önüne alınarak bu şekilde yapılacak kaçakçılığın nasıl önlenebileceği ve kimlerden şüphelenilmesi gerektiği yönlerinden incelenecektir.