Güneydoğu Anadolu bölgesinde ergenlerde uçucu madde kullanım özellikleri - Yaşan, Aziz; Gürgen, Faruk (Journal of Dependence, 2004)
Amaç: Uçucu madde kullanımı dünyadaki diğer pek çok ülke gibi ülkemizde de ergenler arasında yaygın bir sorundur. Bölgemizde de uçucu madde kullanımının yaygın olduğunu gözlemlemekteyiz. Ancak, yaptığımız literatür taramasında Güney Doğu Anadolu bölgesinde ergenlerde uçucu madde kullanım özelliklerini bildiren bir çalışmaya rastlamadık. Bölgemizde ergenlerde uçucu madde kullanım özelliklerini belirlemek amacıyla bu çalışmayı planladık. Yöntem: Uçucu madde kullanıcısı olan 113 ergen ile bu maddeleri içtikleri mekanlarda akşamları görüşmeler yapıldı. Çalışmaya katılmayı kabul eden 37 olgu, uygun koşulların sağlandığı başka bir mekana davet edildi. Bire bir görüşme yöntemiyle daha önceden hazırlanmış bir formla deneklerin sosyodemografik ve uçucu madde kullanımına ait özellikleri belirlendi. Bulgular: Uçucu madde kullanan olguların ortalama yaşı 13.8 iken uçucu maddeye başlama yaşı ortalama 10.8 idi. Uçucu madde olarak tüm olgular bali kullanıyordu. Olguların %83.5’i eğitimlerini yarıda bırakmış, %35.1’i çeşitli nedenlerle yasal sorun yaşamıştı. Uçucu maddeleri satın almak için gerekli parayı çalışarak veya çalarak elde ediyorlardı. Olguların %54’ünün sağlık güvencesi yoktu. Sonuç: Uçucu madde bağımlılığı ile ilgili sorunlar bölgemizde mevcuttur. Madde kullanan ergenlerin çoğu tedavi olanaklarından yoksundur. Bu nedenle, uçucu madde ile etkin tedavinin bir parçasını oluşturan UMATEM’in de bölgemizde açılması gereklidir.