Almanya’da yaşayan Türk eroin bağımlılarının tedavi arama davranışını etkileyen faktörlerin araştırılması - Yalnız, Özlem; Pektaş, Özkan; Şahin, Emre; Kalyoncu, Ö. Ayhan; Mırsal, Hasan; Beyazyürek, Mansur (Journal of Dependence, 2004)
Amaç: Eroin bağımlılığında tedavi arama davranışını bir çok faktör etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı; kliniğimizde “Eroin Bağımlılığı” tanısı ile yatarak tedavi gören Almanya’da yaşayan Türk eroin bağımlılarının Türkiye’de tedavi arama davranışını etkileyen sosyokültürel faktörleri araştırmaktır. Yöntem: Çalışmaya, DSM–IV tanı ölçütlerine göre eroin bağımlılığı tanısı ile yatarak tedavi için başvuran Almanya’da yaşayan 98 Türk hasta alınmıştır. Hastalar 76 soruluk yarı yapılandırılmış bir görüşme formu ile değerlendirilmiştir. Bu çalışmada incelenen değişkenler; sosyodemografik veriler, kültürel özellikler, aile ile ilgili bilgiler, kültürel uyum, göç nedenleri, eroini kullanma yöntemleri, eroini bulma şekli, yasal sorunlar, cezaevinde bulunma durumu, tedaviye gelme şekli ve sonuçlardır. Elde edilen veriler SPSS for Windows 10.0 paket istatistik programında değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya 8 kadın (%8.2), 90 erkek (%91.8) toplam 98 bağımlı alınmıştır. Yaş ortalaması 28.7 (ss= 7.8) yıldır. Çalışmaya alınan hastaların ilk kez eroini kullanma yaşı ağırlıklı olarak 20’nin altındadır (%85.7). Çalışma grubunda damar yolundan eroin kullananlar tüm hastaların %37.7’sini oluşturmaktadır. Hastaların arkadaşları arasında eroin kullanımı yüksek oranda bildirilmiştir. Bu hasta grubunda eroin kullanımı nedeni ile yasal sorun varlığı %87.8 ve cezaevinde bulunma %46.9’dur. Sonuç: Sonuçlar; Almanya’da yaşayan Türk eroin bağımlılarının Türkiye’de tedavi arama kararında sosyokültürel faktörlerin rol oynadığını göstermektedir. Bu konuda ileriye dönük, kontrollü, çok merkezli, transkültürel nitelikli araştırmalar planlanmalıdır.