Alkol bağımlısı hastalarda bağımlılık sürecinin problem çözme yolları ile ilişkisi - Demirbaş, Hatice; Özgür İlhan, İnci and Doğan, Yıldırım B. (Journal of Dependence, 2004)
Amaç: Bu çalışmada alkol bağımlısı bir grup hastanın kullandığı problem çözme yollarının en uzun içmeme süresi ile ilişkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Alkol bağımlılığı tanısı alan, Ekim 2001 ve Ekim 2003 tarihleri arasında yatırılarak tedavi programına alınan toplam 96 erkek hasta çalışmanın örneklemini oluşturmuştur. Hastalara Problem Çözme Envanteri uygulanmıştır. Hastaların en uzun içmedikleri süre ile PÇE alt ölçek puanları arasındaki ilişkiler analiz edilmiştir. Bulgular: Alkol bağımlılarında yaş değişkeni kontrol edildiğinde, en uzun alkol içilmeyen süre ile PÇE alt ölçekleri puanları arasında istatiksel açıdan anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Bununla birlikte yaş arttıkça alkol bağımlılarının kendine güvenen, aceleci, planlı, değerlendirici ve kaçıngan yaklaşımları daha çok kullandığı gösterilmiştir. Sonuç: Alkol bağımlılığında remisyonla ilişkili özgül bir problem çözme yolundan söz edilemez.