Alkol bağımlısı bir grup hastada kişilik özellikleri - Sayın, Aslıhan; Karslıoğlu, Ersin; Arıkan, Zehra; Aslan, Selçuk (Journal of Dependence, 2004)
Amaç: Cloninger’in önce TPQ (Tridimentional Personality Questionnaire-Üçboyutlu Kişilik Anketi) olarak tanımla dığı, daha sonra MKE (Mizaç ve Karakter Envanteri) olarak genişleterek yedi boyutlu hale getirdiği ölçek, pek çok psikiyatrik bozuklukta olduğu gibi, alkol bağımlılarının kişilik örüntüsünü tespit etmekte de kullanılmaktadır. Özellikle Clo-ninger’in alkolizm alt tiplendirmesinde (Tip I ve II alkolizm) kullanılmıştır. Bu çalışmada alkol bağımlısı bir grup hastada; depresyon, anksiyete, mizaç ve karakter örüntülerinin farklı değişkenlerle ilişkisinin TPQ kullanılarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya DSM-IV-TR’ye göre alkol bağımlılığı tanısı almış 25 yeni hasta ve en az 6 aydır “ayık” olan 25 hasta alınmıştır. Tüm hastalar 12 soruluk sosyodemografik bilgileri içeren anket formunun yanı sıra; Cage Ölçeği, Durumluk ve Sürekli Kaygı Envanteri, Zung Depresyon Ölçeği ve MKE’yi doldurmuşlardır. Elde edilen veriler SPSS 11.0 versiyonunda değerlendirilmiş ve bağımsız değişkenler için t testi istatistiksel yöntemi ile karşılaştırılmıştır. p<0.05 değeri için istatistiksel olarak anlamlı fark olup olmadığına bakılmıştır. Bulgular: Hastaların depresyon ve anksiyete skorları arasında ve ayıklık süresine göre MKE skorları arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Her 3 ölçekten elde edilen skorlar arasında belirgin korelasyon vardır. Zarardan Kaçınma skoru ayaktan hastalarda yatan hastalara göre belirgin olarak yüksektir. Cloninger’in alt tiplendirmesinde kullanılan değişkenler için MKE skorlarında anlamlı farklılık saptanmamıştır. Sonuç: Bu sonuçlar; MKE’nin; Cloninger’in Tip I ve II alkolizm şeklindeki ayrımına esas teşkil eden kavramları ayırt etmek için uygun olmayan bir ölçek olduğunu düşündürmektedir.