Erkek alkol bağımlılarının eşlerinin grup tutum ölçeği ile değerlendirilmesi - Mırsal, Hasan; Pektaş, Özkan; Kalyoncu, Ö. Ayhan; Tan, Devran; Beyazyürek, Mansur (Journal of Dependence, 2004)
Amaç: Bağımlılık; birlikte tedavi olmayı gerektiren bir aile hastalığı olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada; erkek alkol bağımlılarının eşleri “Grup Tutum Ölçeği” ile değerlendirilerek tedavi sürecine katılma özellikleri yorumlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya alkol bağımlılığı tanısı ile yatarak tedavi gören erkek hastaların eşlerinden oluşan 160 kişilik bir grup alınmıştır. Çalışmaya alınan kişiler sosyodemografik veri formu ve “Grup Tutum Ölçeği” ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Eşler gruba iki kez katılmalarına rağmen “grupta bütünleşmeyi” veya bu gereksinmeyi düşündüren sorulara “evet” yanıtı vermişlerdir. Sonuç: Kesitsel ön çalışma niteliği taşıyan araştırmamızdaki bu sonuç; erkek alkol bağımlılarının eşlerinde “grup desteğinin” oldukça önemli olduğunu düşündürmektedir.