Alkol bağımlısı erkeklerde dikkat ve bellek işlevlerinin alkol kullanım öyküsüyle ilişkisi - Özgür İlhan, İnci and Demirbaş, Hatice and Koçak, Orhan Murat (Journal of Dependence, 2004)
Amaç: Alkol bağımlılarının nörobilişsel işlev düzeyleri üzerinde yapılan çalışmalarda alkol bağımlılığında özellikle bellek işlevleri ve yürütücü işlevlerde bozulmalar gösterilmiştir. Ancak bu bozuklukların alkol bağımlılığının gelişiminden önce mi var olduğu, yoksa alkol kullanımının bir komplikasyonu mu sayılacağı sorusu henüz tam olarak cevaplandırılamamıştır. Bu çalışmada bu soruyu bir kez daha ele almak amacıyla alkol bağımlısı erkek hastaların dikkat, bellek ve yürütücü işlevleri değerlendirilerek bunların alkol kullanım öyküsüyle ilişkileri araştırılmıştır. Yöntem: Çalışmanın örneklemini, en az 5 yıllık eğitimi olan, en fazla üç haftalık detoksifikasyon dönemini tamamlayan, yaşları 32-51 arası değişen 32 alkol bağımlısı erkek hasta oluşturmuştur. Bu gruba; Beck Depresyon Ölçeği, Spielberger Durumluk-Sürekli Kaygı Envanterleri, İşaretleme, İşitsel-Sözel Öğrenme, Stroop ve WAIS- Küplerle Desen testleri uygulanılmıştır. Test puanları ile düzenli içmeye kadar geçen süre, bağımlıca içme süresi ve son dönemdeki içmeme süresi arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Bulgular: Düzenli alkol tüketimine kadar geçen süre ile Stroop alt testleri, İşaretleme Testi, Küplerle Desen Testi puanları, İşitsel-Sözel Öğrenme Testi içindeki anlık bellek, uzun süreli bellek, tanıma, en yüksek öğrenme puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır, buna karşılık düzenli alkol tüketimine kadar geçen süre ile İşitsel-Sö-zel Öğrenme Testi-kritere ulaşma puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif bir korrelasyon bulunmuştur. Düzenli alkol tüketiminin başlangıcından sonraki toplam içme süresi ile Stroop alt testlerinin, İşaretleme Testinin verimlilik puanları, Küplerle Desen Testi puanı, İşitsel-Sözel Öğrenme Testi puanları arasındaki korrelasyonlar (anlık bellek alt testi dışında) istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Sonuç: Alkol bağımlılarında nörobilişsel işlevlerin bileşenlerinin tümünün alkolün doğrudan etkisine bağla-namayacağı söylenebilir. Alkol bağımlılığının gelişiminde nörobilişsel işlevlerin olası etkilerinin tanımlanması için ileri çalışmalara gereksinim vardır.