Anksiyete ve alkol kullanım bozukluğu ilişkisi: bir olgu sunumu - Bozkurt, Oya; Pektaş, Özkan; Kalyoncu, Ö. Ayhan; Mırsal, Hasan; Beyazyürek, Mansur (Journal of Dependence, 2003)
Alkol kullanım bozukluklarına sıklıkla depresyon, ank-siyete ve kişilik bozuklukları eşlik etmektedir. Alkol bağımlılığında ek tanı durumunu açıklamaya çalışan etiyolojiye yönelik teoriler; anksiyete bozukluğunun alkol kullanım bozukluğunu başlatıyor ya da sürdürüyor olabileceğini (self medikasyon); alkol kullanım bozukluğunun anksiyete bozukluğunu başlatıyor ya da sürdürüyor olabileceğini; ailesel ve genetik faktörlerin hem alkol kullanım bozukluğu hem de anksiyete bozukluğunu başlatıyor ya da sürdürüyor olabileceğini ileri sürmektedirler. Bu yazıda panik ataklarının ve sosyal anksiyete bozukluğuna ait yakınmalarını azaltmak için alkol kötüye kullanımı gelişen ve 17 Ağustos depremi sonrasında “travma sonrası stres” belirtilerini gidermek için alkol kullanımını artırarak alkol bağımlılığı geliştiren bir olgu, aynı alanda yazılmış kaynaklar çerçevesinde tartışılmıştır.