Şizofreni ve madde kullanımı - Akvardar, Yıldız; Tümüklü, Mevhibe; Alptekin, Köksal (Journal of Dependence, 2003)
Bazı çalışmalarda şizofreni hastalarının yaklaşık yarısında yaşamlarının bir döneminde madde kötüye kullanımı bildirilmesine karşın, iki hastalığın birlikte görülme sıklığı konusunda henüz görüş birliğine varılmamıştır. Alkol bağımlılığı, sigara içme ve psikostimulan madde kötüye kullanımı şizofrenide en sık bildirilen bağımlılıklardır. Genetik yatkınlık, nörogelişimsel bozukluk, aşırı duyarlılık, self medikas-yon, sosyal-çevresel etkenler ve kişilik özellikleri gibi çeşitli hipotezler şizofreni hastalarının madde kullanma nedenlerini açıklamak üzere öne sürülmüştür. Günümüzde bu sorunun yaygınlaşması kısmen toplumda madde kullanımı kabul edilirliğinin artışı, maddelerin kolay ulaşılabilirliği, kısmen de psikiyatrik tedaviyi kurum dışına taşıma süreciyle ilişkili olmasına karşın, şizofreni hastalarında madde kullanımı ek tanısının nedenleri henüz kesin olarak aydınlatılamamıştır. Ülkemizde şizofreni hastalarında sigara ve alkol kullanma oranlarının yüksek, yasal olmayan madde kullanımının diğer ülkelere oranla ihmal edilebilir düzeyde olması, maddelerle karşılaşma ve onlara ulaşmanın psikiyatrik hastalarda madde kullanım bozuklukları için önemli belirleyici olduğu görüşünü desteklemektedir. Bu yazıda, son yıllarda yayınlanan birçok araştırmaya karşın henüz çözümlenmemiş olan bazı ana konuların ele alınması ve ülkemizdeki çalışmalar özetlenerek sorunun boyutlarının irdelenmesi amaçlanmıştır.