Tip I ve tip II alkolik çocuklarında akademik başarı - Akbaş, Seher; Tütüncü, Emel; Tamar, Müge; Coşkunol, Hakan; Kesikçi, Hande (Journal of Dependence, 2003)
Amaç: Bu çalışmada belli bir alkolizm tipine sahip babaların çocukları ile çalışılarak ebeveyn alkolizm tipinden çocukların akademik düzeyde etkilenmeleri değerlendirilmek istenmiştir. Yöntem: Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Alkol Madde Bağımlılık Birimi’nde detoksifikasyon tedavileri tamamlanmış, en az bir aydır alkol içmeyen alkolik babalara Sosyodemog-rafik Veri Formu I, SCID-I ve Michigan Alkolizm Tarama Testi uygulanmıştır. Elde edilen veriler ve Cloninger’in alkolizm tipolojisi göz önüne alınarak Alkol Madde Bağımlılık Biri-mi’nde yapılan değerlendirmelerle babaların alkolizm tipleri belirlenmiştir. Bu babaların 8-12 yaş arasındaki çocukları ile DSM-IV tanı ölçütlerine göre psikiyatrik görüşme yapılmıştır. Çocuklara Sosyodemografik Veri Formu II uygulanmış, çocuklar tarafından Çocuklar İçin Depresyon Ölçeği (CDI), anne ve babalar tarafından Çocuk ve Gençler İçin Davranış Değerlendirme Ölçeği (CBCL) ve öğretmen tarafından Öğretmen Bilgi Formu (TRF) doldurulmuştur. Bulgular: Tip I alkol bağımlılığı grubunda 25 alkolik baba ve çocukları, Tip II alkol bağımlılığı grubunda 10 alkolik baba ve çocukları çalışmaya katılmıştır. CBCL sonuçlarına göre, Tip II alkoliklerin çocuklarında saldırgan davranışlar düşük bulunmuştur. TRF sonuçlarındaki sıkı çalışma, saldırgan davranışlar ve toplam problem Tip II alkoliklerin çocuklarında anlamlı olarak düşük bulunmuştur. Sıkı çalışma, öğrenme ile kuvvetli pozitif bir ilişki göstermiştir. Benzer şekilde okul başarısı, uygun davranma ile de sıkı çalışma arasında pozitif yönde bir ilişki bulunmuştur. Sonuç: Tip I alkol grubundaki çocuklar saldırgan davranışlar ve toplam problem alanlarında sorun yaşamaktadırlar. Tip II alkol grubundaki çocuklar ders çalışma, öğrenme ve okul başarısında Tip I alkol grubuna göre daha fazla sorun yaşamaktadırlar.